Çin’in Tayvan’ı işgal edebileceği 4 senaryo! Batı’nın yanıt verecek zamanı kalmayacak
Son günlerce Çin ve Tayvan arasındaki gerilim nedeniyle tüm dünya diken üstünde. Analistlere göre Çin, Tayvan adasını ele geçirebilmek için 48 saat sürecek...
Son günlerce Çin ve Tayvan arasındaki gerilim nedeniyle tüm dünya diken üstünde. Analistlere göre Çin, Tayvan adasını ele geçirebilmek için 48 saat sürecek yıldırım saldırısı da dahil olmak üzere bir dizi saldırı planlıyor. En endişe verici senaryonun 2 günlük hava saldırısı olduğu düşünülüyor. Bu durumda Batı’nın Çin’e yanıt verecek zamanı kalmayabilir...
Çin’in Tayvan adasının çevresini askeri teçhizat ile kuşatması, işgal korkularının da yükselmesine neden oldu. Analistler, Çin’in bu tavrının nedeninin ABD’ye güç gösterisi yapmak ve aynı zamanda Tayvan’ın savunma gücünü yıpratmak ve Batı’nın kararlılığını test etmek olduğunu söylüyor. Pekin’deki stratejistler, ABD liderliğindeki müttefiklerin Tayvan'a yardım etmek için ne kadar çabuk hareket edeceğini belirlemenin kilit nokta olduğunu ifade ediyor. The Sun’a göre masada ise 4 olası işgal senaryosu var. Bu işgal senaryoları, Tayvan üzerindeki baskıyı artıracak ve adayı savunma sözü veren ABD Başkanı Joe Biden’ın gerçekten savaşmaya niyeti olup olmadığını test edecek. Diplomatik kaynaklara göre, Çin Tayvan'ı almaya karar verirse, Batı’ya yanıt verecek zaman bırakmayan 48 saatlik yıldırım saldırısı ile işgali tamamlayabilir.
Raporda, Pekin'in Ukrayna'daki olayları yakından izlediği ve Batılı liderlerin Başkan Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki saldırısına yanıt vermelerinin iki gün sürdüğünü kaydetti. Diplomatik kaynaklar, Çinli lider Xi'nin bu süre zarfında Ukrayna'ya önemli ölçüde Batı desteği verilmiş olabileceğine inandığını ve aynı fırsatı Tayvan'a vermek istemediğini söylüyor. Pekin yönetimi, yaklaşan istila korkusuyla adanın yakınında askeri tatbikatları hızlandırıyor. Çin, Tayvan hava sahasına jetler göndererek ve balistik füze göndererek askeri tatbikatlarını hızlandırıyor. Tayvan Milli Savunma Bakanlığı, Pekin'in ayrılıkçı bir eyalet olarak gördüğü adayı 68 jet ve 13 savaş gemisiyle kuşattığını söyledi. 100'den fazla savaş uçağı ve on savaş gemisi, Tayvan çevresindeki tatbikatların merkezinde yer aldı.
ÇİN'İN 4 İŞGAL SENARYOSU
Çin aynı zamanda sahra hastanesi görüntüleri yayınlayarak kitlesel kayıplara hazırlandığını gösteriyor ve Tayvan’a uyarıda bulunuyor. Uzmanlar, Batı'nın tepkisine bağlı olarak dört işgal senaryosunun sıra sıra ya da aynı anda gerçekleştirilebileceğini ifade ediyor. Buradaki amaç ise Tayvan liderlerinin ABD’nin yardımını almaya fırsat bırakmadan Pekin yönetimini kabul etmeye zorlamak. İşte 4 olası işgal senaryosu…
ABLUKA
İlk senaryo, Tayvan'da mevcut tatbikatlara benzer şekilde başlayan ve giderek artan bir ablukayı işaret ediyor. Pekin askeri tatbikatlarını biraz daha uzun sürdürürse, Tayvan adası finansal, ekonomik ve operasyonel olarak hezimete uğrayabilir. Etkili bir deniz ve hava ablukası, ihracatı durdurabilir ve ABD ile Japonya'dan gelecek yardımı kesebilir. Çin ordusu ayrıca Tayvan'a işgal başlatmak için tatbikatları siper olarak kullanabilecekler. Böylece kendilerini mümkün olan en iyi pozisyona getirebilirler. Çin devlet medyasına göre, savaş tatbikatlarında gerçek silahlar ateşleniyor.
DİĞER ADALARI ALMA
Çin yönetimi, Fujian Eyaleti'ndeki küçük adaların kendi topraklarının bir parçası olduğu görüşünde. Bazıları, Çin'deki Xiamen şehrinin hemen doğusundaki adalar zinciri olan Kinmen ve Tayvan'ın kuzeybatısındaki Matsu Adaları da dahil olmak üzere Çin anakarasından altı mil kadar uzakta yer alıyor. Çin, Batı'nın tepkisini ölçmek için, yaklaşık 20.000 kişiye ev sahipliği yapan adaların tümünü veya bir kısmını çok düşük bir maliyetle ele geçirebilir. ABD-Tayvan İlişkileri Yasası, bu adaları Tayvan'ın bir parçası olarak görüyor, bu yüzden ABD hükümeti müdahale etmek zorunda hissedebilir. Ancak stratejistler, Biden'ın bu kadar küçük adalar için topyekün savaş riskini almak istemeyeceğini iddia ediyor. Tayvan’a askeri desteğin eksik olması, Çin’i daha da ileri gitmeye yöneltebilir. Tıpkı 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi gibi…
HAVA SALDIRISI
Çin askeri tatbikatlar sırasında Tayvan’ın hava sahasına şimdiden düzinelerce savaş uçağı gönderdi. Çin’in savaş uçaklarının Tayvan ile arasındaki orta hat boyunca uçurduğu ifade ediliyor. Ayrıca adanın üzerinde balistik füzeler de ateşlendiği raporlar arasında. Analistler, Çin’in Tayvan’ı zayıflatmak için füze ve jetler kullanarak radar ve hava alanlarına saldırılar gerçekleştirebileceğini öne sürüyor. öylüyor. Bu durumda Batı’nın tepkisini çekmeden Tayvan ile müzakere masasına oturup sivil halkı bölgeden tahliye etmeleri umut ediliyor.
TOPYEKÜN SALDIRI
Uzmanlar, Çin'in Tayvan'a gerçekleştireceği topyekün bir saldırının, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından bile daha yıkıcı olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Geniş çaplı bir saldırı durumunda Çin, 70 millik Tayvan Boğazı boyunca stratejik noktalara asker yerleştirmeyi hedefleyecektir. Siber savaşa geçilmesi durumunda Tayvan'ın iletişimi kesintiye uğrarsa ülke genelinde panik hakim olacaktır. Çin, DF-17 gibi hipersonik füzelerin denizdeki hareketli hedefleri vurmak için kullanabilir. Askeri analistler, bir milyona kadar asker, savaş gemisi ve bombardıman uçağının harekete geçirilebileceği yüksek teknolojili insansız hava araçlarından endişe ediyor. Denizde, Çin filosu ve denizaltıları, Tayvan donanmasını ve askeri gemilerini durdurmaya veya stratejik iniş alanlarına mayın yerleştirmeye çalışabilecek herhangi bir hızlı saldırı gemisini yok etmeye çalışacaktır. Çin donanması ayrıca kuzey ve doğuda bir perde görevi görerek Japonya veya ABD'den gelebilecek olası takviyeleri kesecektir. Buradaki amaç, Tayvan'ın savunmasını olabildiğince çabuk alt etmek ve halkın direnme iradesini kırmak olacaktır.
KRİTİK 2 GÜN
Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi halinde uluslararası bir yanıtın çok az garantisi var. Ancak Çinli stratejistler, adayı iki gün içinde ele geçirebilirlerse Batı'nın onları durdurması için çok geç olacağına inanıyor.
ÇİN - TAYVAN KRİZİ
Pekin yönetimi, Tayvan'ın Çin’in bir parçası olduğunu savunurken, Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu belirtiyor. ABD ise Tayvan'ı bağımsız bir ülke olarak tanımamasına karşın Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarını güçlendirmeye çalışıyor. Pekin, ABD gemilerinin bölgedeki faaliyetlerini "Tayvan'a bağımsızlık konusunda destek sinyali" ve "provokasyon" olarak yorumluyor. Çin, Pelosi’nin ziyaretinin ardından dün başlattığı geniş kapsamlı deniz ve hava tatbikatı kapsamında Tayvan sularına balistik füzeler fırlatmıştı. Pazar gününe kadar süreceği belirtilen tatbikatlarda, uzun menzilli top atışları ve konvansiyonel füze atışları yapılacağı ifade edilmişti. Tayvan, Çin’in tatbikatının egemenliğini ihlal ettiğini ve “abluka” anlamına geldiğini belirtiyor. ABD ve Tayvan, Çin'i Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu değiştirmeye çalışmakla suçluyor.
Kaynak Linki: https://www.posta.com.tr/dunya/cinin-tayvani-isgal-edebilecegi-4-senaryo-batinin-yanit-verecek-zamani-kalmayacak-2547169/1
Benzer Haberler
Türkiye ve İran arasında 10 ortak işbirliği belgesi imzalandı
DSÖ sağlık liderleri, Kovid-19'dan 20 kat daha kötü bir salgın konusunda uyardı
Türkiye'nin İsveç'e NATO'ya onay vermesiyle ABD F-16 anlaşmasına yeşil ışık tutuldu
Kızıldeniz yakınlarında iki Maersk gemisi hedef alındı
X Hastalığı Nedir? DSÖ Yeni Pandemi 'Hastalığı X' Hakkında Uyardı?
İsrail Şam'daki bir binaya saldırı düzenledi
Çin'in Citic Securities hisse fiyatlarındaki düşüşün ardından açığa satışları sınırladı
Almanya Federal Meclis vatandaşlık kanunu reformunu onayladı