DSÖ, ülkelere alkol ve şekerli tatlandırıcılı içecekler üzerindeki vergileri artırma çağrısında bulundu
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bugün, alkol ve şekerli tatlandırılmış içecekler (SSB'ler) gibi sağlıksız ürünlere uygulanan küresel vergi oranlarının düşük olduğunu gösteren yeni verileri yayınlıyor.
Dünya Sağlık Örgütü ayrıca şekerli içeceklere daha yüksek vergi getirilmesini tavsiye ederek, her yıl 2,6 milyon kişinin alkolle bağlantılı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini, 8 milyon kişinin ise sağlıksız beslenme alışkanlıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.
DSÖ Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Direktörü Rudiger Krech, bu tür ürünlere daha yüksek vergiler getirilmesinin olumlu etkisine vurgu yaparak, bunun daha sağlıklı nüfuslara katkıda bulunduğunu belirtti. Ortaya çıkan, hastalık ve zayıflığın azalmasını ve hükümetlerin kamu hizmetlerini finanse etmek için gelir elde etmesini kapsayan dalgalanma etkisine dikkat çekti. Krech ayrıca alkol vergilerinin şiddeti ve karayolu trafiğinde yaralanmaları önlemedeki rolünü vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü, mevcut alkol vergilerinin çoğu zaman "düşük" olduğunun ve optimal şekilde tasarlanmadığının altını çizerek, başta Avrupa olmak üzere 22 ülkede şarapta vergilendirmenin bulunmadığını vurguladı. Örgüt, hükümetleri daha yüksek vergi oranları uygulamaya ve tüm alkollü içecek kategorilerine vergi uygulamaya çağırdı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre alkol tüketimi, bazı kanserler, karaciğer sirozu ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere 200'den fazla hastalık ve yaralanma durumuna katkıda bulunan bir faktördür.
Benzer Haberler
Türkiye ve İran arasında 10 ortak işbirliği belgesi imzalandı
DSÖ sağlık liderleri, Kovid-19'dan 20 kat daha kötü bir salgın konusunda uyardı
Türkiye'nin İsveç'e NATO'ya onay vermesiyle ABD F-16 anlaşmasına yeşil ışık tutuldu
Kızıldeniz yakınlarında iki Maersk gemisi hedef alındı
X Hastalığı Nedir? DSÖ Yeni Pandemi 'Hastalığı X' Hakkında Uyardı?
İsrail Şam'daki bir binaya saldırı düzenledi
Çin'in Citic Securities hisse fiyatlarındaki düşüşün ardından açığa satışları sınırladı
Almanya Federal Meclis vatandaşlık kanunu reformunu onayladı