Telefon
WhatsApp
Dünya nefesini tutmuştu... İptal edildi!

NASA, dünyanın en güçlü roketini en az 2 Eylül'e kadar yerde bırakan birkaç sorunun ardından Pazartesi günü merakla beklenen Artemis I görevini iptal etmek zorunda kaldı. Mühendisler, uygun sıcaklığa ulaşamayan ve yakıt sızıntısı nedeniyle çalışmayan bir motor nedeniyle görevi erteledi. Merakla etkinliği takip eden yüz binlerce insan, destansı ay görevinin ilk aşamasını görmeden evlerine gidiyor.

 
 

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 10 yıldan beri üzerinde çalıştığı misyonda bugün düğmeye basacak ve yeni uzay aracı Artemis'i uzaya gönderecekti. Space Launch System - SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) olarak bilinen uzay aracı, Orion isimli kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacaktı. Ancan NASA roketi fırlatmak için ihtiyaç duydukları dört büyük motordan biri yeterince soğutadı. Uçuş direktörü, daha sonra ne olacağını görmek için verilere ve bilgisayar modellemesine bakmak istedi ve proje ertelendi.

42 GÜNLÜK DEV MİSYON

SLS, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bugün yerel saatle 08:33'te (Türkiye saatiyle 15:33) fırlatılacaktı. SLS, NASA'nın şu ana kadarki en güçlü aracı. Orion adlı kapsül, Ay ve çevresinde 42 günlük bir misyonu tamamlamak üzere gönderiliyor ve 10 Ekim’de San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a inerek ilk görevini tamamlayacak.

 
 

YARIM ASIR SONRA YENİDEN

Öncelikli hedef, 50 yıl aradan sonra insanı yeniden Ay yüzeyine götürmek. Ancak bundan ibaret değil; NASA gözünü çok daha ötelere, Mars'a doğru çoktan çevirdi.

Dünya nefesini tutmuştu... İptal edildi
 

Astronot Randy Bresnik, "Bu Artemis I uçuşuyla yaptığımız her şey, mürettebatlı yapılacak Artemis II uçuşundaki riski azaltmak için" yorumunu yaptı.

GÖZLER HAVA DURUMUNDA

Florida'da hava durumu yılın bu vakti oldukça belirsiz. Ancak Pazartesi sabah saatlerinin yüzde 80 oranında istenen hava şartlarını sağlayacağı öngörülüyor. Eğer teknik sorunlar nedeniyle uçuş sonraki saatlere yayılırsa, bu oran yüzde 60'lara düşüyor.

Artemis'in yağışlı havada fırlatılmasına onay verilmiyor.

ARTEMİS İLE 'AY MİSYONUNA DÖNÜŞ'

NASA, Ay misyonu için yeni teknolojileri kullanarak Artemis programıyla geri dönme sözü vermişti. (Artemis’in, Yunan tanrısı Apollo’nun ikiz kız kardeşi ve Ay Tanrıçası olduğuna inanılıyor.)

Ajans, Ay’a geri dönmenin 2030’larda Mars’a insan göndermenin önünü açacağını ve süreci kolaylaştıracağını düşünüyor. SLS ve Orion üzerinde 10 yıldan uzun süredir çalışılıyor. Her biri için bugüne kadar 20 milyar dolardan fazla harcama yapıldı.

Dünya nefesini tutmuştu... İptal edildi
 

Orion, daha önce bir kez, 2014’teki deneme uçuşunda Dünya’nın etrafında hareket etmişti. SLS-Orion’un insanlı ilk misyonu Artemis 2 için 2024 hedefleniyor. Ay’ın yüzeyinde 1972’den sonra ilk kez insanların ayak basacağı Artemis 3 projesi için de 2025 sonu planlanıyor.

 
 

NASA henüz Artemis 2 ve 3 misyonları için astronotları belirlemedi. Ancak Ay’ın yüzeyinde nereye iniş yapılabileceğine dair detayları paylaştı. 13 bölge belirleyen NASA, ilk misyon tamamlandıktan sonra bunların arasından tercih yapacak.

Asıl hedef Ay’ın sürekli karanlıkta olan ve milyarlarca yıldır oluşan donmuş su kütlelerinin olduğu tahmin edilen bölgelerini keşfetmek. Bu buzların ileride içme suyu veya yakıt olarak kullanılabileceği öngörülüyor.

Dünya nefesini tutmuştu... İptal edildi
 

(Milliyet)

 

 

 

https://www.dunyasondakika.com/

Deniz Suyu Arıtma

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Besiktas Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği