Telefon
WhatsApp
Güçlü deprem Fas'ı vurdu yüzlerce kişi öldü

Fas: Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Cuma günü geç saatlerde Fas'ın Yüksek Atlas dağlarında güçlü bir deprem meydana geldi, en az 632 kişi öldü, binalar yıkıldı ve büyük şehir sakinleri evlerinden akın etti.

Devlet medyasının Cumartesi günü bildirdiğine göre, İçişleri Bakanlığı'nın güncellenmiş ilk ölü sayısı raporuna göre yaralı sayısı 329 olarak gerçekleşti.

Yerel bir yetkili daha önce ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde olduğunu söyledi.

Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş sakinleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan eski şehirde bazı binaların yıkıldığını söyledi. Yerel televizyon, yıkılmış bir cami minaresinin ve parçalanmış arabaların üzerinde moloz yığınlarının resimlerini yayınladı. Turistler ve diğerleri, zonklayan kulüp müziği çalarken şehirdeki restoranları tahliye eden ve çığlık atan insanların videolarını yayınladı.

Fas İçişleri Bakanlığı, hasarın çoğunun şehir ve kasabaların dışında meydana geldiğini yazdı.

Pek çok depremden sonra, özellikle de gece yarısı meydana gelen depremlerden sonra, hasar ve can kayıplarına ilişkin raporların süzülmesi genellikle zaman alır.

Erkekler, kadınlar ve çocuklar, beton binalara dönmek yerine artçı şoklar ve evlerinin sallanmasına neden olabilecek diğer yankılardan endişe ederek sokaklarda kaldılar.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, yerel saatle 23.11'de meydana gelen depremin ön büyüklüğünün 6,8 olduğunu ve sarsıntının birkaç saniye sürdüğünü söyledi. Fas Ulusal Sismik İzleme ve Uyarı Ağı bunu Richter ölçeğine göre 7 olarak ölçtü. ABD ajansı, 19 dakika sonra 4,9 büyüklüğünde bir artçı şokun meydana geldiğini bildirdi.

Her ne kadar her iki ölçüm de Fas'ta son yıllardaki en güçlü ölçüm olsa da, ilk ölçümlerde farklılıklar yaygın. Kuzey Afrika'da depremler nispeten nadir olmasına rağmen, 1960 yılında Agadir yakınlarında 5,8 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi ve binlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Cuma günkü sarsıntının merkez üssü, Marakeş'in yaklaşık 70 kilometre güneyindeki Atlas Dağları'ndaydı. Ayrıca Kuzey Afrika'nın en yüksek zirvesi Toubkal'a ve Fas'ın popüler kayak merkezi Oukaimeden'e de yakındı.

USGS, merkez üssünün Dünya yüzeyinin 18 kilometre altında olduğunu belirtirken, Fas sismik ajansı ise depremin 8 kilometre derinlikte olduğunu belirtti.

Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, Rabat'taki büyükelçiliğinin herhangi bir Avustralyalının etkilenip etkilenmediğini belirlemek için yerel yetkililerle temasa geçtiğini söyledi.

DFAT şu anda Avustralya'da herhangi bir kayıp veya hastaneye kaldırılan kişi hakkında bilgi sahibi değil.

Depremin büyüklüğüne ilişkin raporların ötesinde ne Faslı yetkililer ne de Fas'ın resmi haber ajansı MAP Cumartesi günü erken saatlerde can kaybı veya hasara ilişkin herhangi bir bilgi yayınlamadı. Hükümet yetkilileri genellikle önemli konular hakkında bilgi iletmek için ajansı kullanır.

Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü ile acil müdahaleyi denetleyen Cezayir Sivil Savunma dairesine göre deprem, Portekiz ve Cezayir kadar uzakta da hissedildi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in Fas hükümetine "etkilenen nüfusa yardım etme çabalarında" yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Deniz Suyu Arıtma

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Besiktas Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği