Telefon
WhatsApp
Japonya : 183 metreküp nükleer kirli su denize boşaltıldı

Fukushima Daiichi nükleer santralindeki arıtılmış radyoaktif suyu okyanusa boşaltmaya başladı ve tamamlanmasının 30 ila 40 yıl sürmesi beklenen tartışmalı bir çalışmaya öncülük etti.

Tanklarda biriken arıtılmış su, tesisteki reaktörün devre dışı bırakılmasını engellediğinden, su tahliyesinin başlaması, 2011 nükleer felaketinin ardından devam eden çalışmalar için bir dönüm noktasıdır.

24 Ağustos'tan önce TEPCO, 1.200 ton deniz suyuyla seyreltildikten sonra hâlâ radyoaktif trityum içeren arıtılmış suyun bir metrik tonunu analiz etti. Şirket, trityum konsantrasyonunun ulusal maksimumun kırkta birinin altında olduğunu doğruladı.

24 Ağustos'ta hava ve deniz koşullarının iyi olmasıyla işçiler, su tahliye ekipmanını devreye almak için deniz suyu pompalarını çalıştırdılar. Seyreltilmiş su, bir denizaltı tüneli aracılığıyla tesisin 1 kilometre dışına salındı.

TEPCO'ya göre, şu andan itibaren Mart 2024'ün sonuna kadar dört kez toplam 31.200 ton arıtılmış su tahliye edilecek. "Başlangıçta küçük miktarları dikkatli bir şekilde tahliye etmeyi" hedefleyen kuruluş, trityum hacimlerini toplam seviyede tutuyor. 5 trilyon becquerel, Fukushima kompleksi tarafından her yıl salınan 22 trilyon bequerel'in dörtte birinden azı. İlk deşarj turunda 17 gün boyunca 7.800 ton arıtılmış su serbest bırakılacak.

TEPCO, bir aylık bir süre boyunca arıtılmış suyun boşaltıldığı yerin yakınında günlük izleme yapacak. Daha sonra çevredeki suları izlemeye devam etmek için Çevre Bakanlığı ve diğer kurumlar da kuruluşa katılacak. Ekipmanda ve izleme verilerinde anormallik olması durumunda, su tahliyesi acil durum blok vanaları tarafından otomatik olarak durdurulacaktır. Japonya'nın 7 noktalı sismik yoğunluk ölçeğine göre 5'ten daha düşük veya daha büyük bir deprem olması veya tsunami uyarısı olması durumunda işçiler su tahliyesini askıya alacak.

Tesis tesislerinde yaklaşık 1,34 milyon ton arıtılmış su birikerek buradaki 1.043 tankın kapasitesinin %98'ini doldurdu. Ön arıtma atık suyu her gün oluştuğundan, arıtılmış su boşaltılmadığı sürece tankların Şubat-Haziran 2024 civarında dolması bekleniyordu.

Gelecek yılın nisan ayından önce 30 tank değerinde arıtılmış su serbest bırakılacak olsa da, devam eden su birikmesi nedeniyle bunun yaklaşık 10 tank kadar net açılması bekleniyor. TEPCO, ortaya çıkan boş alanı, 2011'deki erimeden kaynaklanan nükleer yakıt kalıntılarının çıkarılmasıyla ilgili çalışmalar da dahil olmak üzere başka amaçlar için kullanmayı planlıyor.

Japon hükümeti, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı uzman panelinde ve diğer toplantılarda arıtılmış suyun nasıl bertaraf edileceğini müzakere etmek için altı yıldan fazla zaman harcadı. Nisan 2021'de hükümet, arıtılmış suyu muhtemelen 2023'te serbest bırakmaya başlama planını tamamladı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın bu yıl Temmuz ayında yayınladığı, su tahliyesinin uluslararası güvenlik standartlarını karşılayacağını belirten kapsamlı bir raporla, 22 Ağustos'ta Kabine bakanları toplantısı yapıldı. İlgililer su tahliyesine iki gün sonra başlama kararı aldı.

Bu arada hükümet ve TEPCO, 2015 yılında yerel balıkçılara "ilgili tarafların anlaşması olmadan (arıtılmış suyun) hiçbir şekilde bertaraf edilmeyeceğine" söz vermişti. Hükümet, paydaşlardan belirli bir anlayış elde ettiğini öne sürerek su tahliyesini başlattı, ancak balıkçılar bu harekete şiddetle karşı çıktı.

 

 

https://www.dunyasondakika.com/

Deniz Suyu Arıtma

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Besiktas Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği