Nipah Virüsü Belirtileri: Nedir? Önlemler ve bilmeniz gereken her şey!
Nipah Virüsü Belirtileri
Hindistan'ın Kerala kentinde ortaya çıkan yeni viral virüsün belirtilerini bilmeden önce öncelikle ne olduğunu bilmelisiniz. Hem insanlara hem de hayvanlara bulaşabilen, etkilenen kişiyi ateş, beyin iltihabı gibi ciddi hastalıklarla karşı karşıya bırakan, hatta bazı durumlarda ölüme bile neden olabilen bir türdür. Yarasa kaynaklı, zoonotik bir virüstür, genellikle hayvanlardan insanlara bulaşır, eğer kişi enfekte olana karşı dayanıklıysa, insandan insana da yayılabilir.
15 Eylül 2023 itibarıyla Kerala'nın Kozhikode'sinde toplam altı Nipah Virüsü vakası tespit edildi; bunu söylemek üzücü ama altısı, dördü ağır hastalık nedeniyle öldü, güvenilir kaynaklara göre bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu anlayabilirsiniz. Medya kaynağına göre toplam 706 kişinin enfekte olduğu tahmin ediliyor. Bu virüsten etkilenmemek için uygun önlemleri almak önemlidir; ister Kerala'ya ister komşu eyalete ister başka bir eyalete ait olun, semptomları bilmeniz gerekir.
Nipah Virüsünün Belirtileri Nelerdir?
Hindistan'ın Kerala kentinde yakın zamanda birkaç vakası tespit edilen Nipah virüsü üç kategoriye ayrılıyor: Asemptomatik enfeksiyonlar, Akut solunum yolu enfeksiyonu ve Ölümcül ensefalit. Virüsün bulaştığı kişide başlangıçta ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler görülür. Enfeksiyon kaptıktan birkaç gün sonra baş dönmesi, uyuşukluk ve nörolojik sorunlar gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkar.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, enfekte bireylerin bazıları aynı zamanda solunum sorunları ve atipik zatürre ile karşı karşıya kalıyor ve hatta kişiyi komaya sokan ensefalit ve nöbetler bile yaşayabiliyor. Nipah virüsüne yakalandıktan sonra 4 ila 14 gün içinde semptomlar görülmeye başlayabilir, hatta bazı durumlarda semptomların ortaya çıkması 45 güne kadar sürebilir.
Nipah virüsü enfeksiyonunu önlemek için ne gibi önlemler gereklidir?
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir ülkenin herhangi bir bölgesinde Nipah virüsü salgını meydana gelirse bölge sakinlerinin aşağıda listelenen bu önlemleri alması gerekir.
- Hasta domuzlardan ve yarasalardan uzak durun çünkü birinin enfekte olma olasılığı yüksektir.
- Bu virüsün salgını sırasında ellerin sık sık sabun ve suyla yıkanması zorunludur, hatta dezenfektan bile kullanılabilir.
- Yarasanın, domuzun ya da enfekte bir kişinin dokunduğu yiyecek ve içeceklere yaklaşmayın.
- Enfekte bireylerle uygun bir sosyal mesafe bırakın ve onların olduğu yerde oturmayın veya uyumayın.
- Enfekte bir bireyin veya hayvanın kan ve vücut sıvılarıyla temastan kaçınılmalıdır.
Nipah Virüsü Tedavisi
Ancak bu en bulaşıcı türün henüz bir tedavisi bulunmuyor, ilk kez 1999 yılında tespit edildiğinden bu yana bilim insanları üzerinde çalışıyor, üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen hastalığı iyileştirecek bir ilaç bile üretilemiyor. Bu nedenle tüm önlemlerin dikkatli alınması gerekiyor. Çünkü bir kişi enfekte olursa dünyayı terk edebilir ve başkalarına da bulaştırabilir.
Benzer Haberler
Bedelli Askerlik Yerleri Açıklandı!
FOX TV’nin ismi ve logosu değişti
Kerbela Olayı Nedir?Kerbela Olayının Arka Yüzü?
İstanbul Boğazı'nda yakıt tankeri arızası: Boğaz çift yönlü trafiğe kapatıldı
DSÖ, yapay zekanın tıp sektöründe kullanılmasına karşı uyardı
YouTube 100 çalışanını işten çıkaracak
Resmi Gazete’de yayımlandı:Yabancı hastalara ücretsiz sağlık hizmeti yılda 2 bini geçmeyecek
ABD’den Türkiye’ye F-16 satışı açıklaması