Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarını sürdürürken, tüm yaptırım ve engellemelere rağmen savaşı nasıl finanse etmeyi sürdürdüğü konusunda dikkat çekici araştırmalar yayımlanıyor. Son olarak “New York Times” gazetesinin çalışmasında, Rusya’nın yaptırımlara rağmen nasıl uluslararası ticaretini artırmayı başardığı görülüyor.
Yaptırımlar, başta Avrupa Birliği olmak üzere, Rusya’nın klasik ihraç rotalarını değiştirmek zorunda bırakıyor. Savaşın başlamasıyla beraber, Rusya’nın ABD ve İngiltere gibi ülkelerle olan ticari hacmi ciddi oranda düştü. Bununla birlikte Türkiye, Çin ve Hindistan gibi ülkelerle ticaretiyse artış gösterdi.
Ticaret yasaklarının başlamasıyla Rusya’nın ithalatı Almanya’dan yüzde 51, ABD’den yüzde 84, Güney Kore’den yüzde 43, Japonya’dan yüzde 42 oranında düştü. Bununla birlikte Rusya, ithal ettiği mallar için Türkiye ve Çin pazarlarına yöneldi. Türkiye’den ithalatı yüzde 113, Çin’den ise yüzde 24 oranında arttı.
Hindistan zirvede
Ana ihraç maddeleri petrol, gaz ve mineraller olan Rusya’nın ihracatı da büyük değişiklik gösterdi. ABD, İngiltere, İsveç gibi ülkelere ihracat azalırken, Çin, Hindistan, Türkiye, İspanya, Belçika gibi ülkelere ise arttı. Rus ihracatının en çok arttığı ülke, yüzde 430 ile Hindistan oldu.
Rusya’nın petrolünü başka ülkelere satma imkanı bulunurken, gaz konusundaysa eli çok daha zorda. Zira gaz gönderimi boru hatları üzerinden yapılıyor ve bu hatların ulaştığı ülkeler, Rus gazı almamak konusunda anlaşmıştı. Dolayısıyla diğer ürünlerde olduğu gibi Rusya’nın pazar değiştirmesi hemen olabilecek bir durum değil.
Rusya’nın kendisine karşı ciddi bir karşıt tavır sergileyen bazı ülkelerle dahi ticari ilişkilerini sürdürmesi ve hatta artırması, savaşın finansmanının devam edeceği konusunda endişelere neden oluyor. Yaptırımların şimdiye kadar Rus ekonomisine etkisinin sınırlı olduğu belirtilirken, bu etkinin ilerleyen dönemde artacağı tahmin ediliyor.
Rusya Herson’dan kaçıyor!
Ukrayna ordusunun güney cephesindeki başarılı ilerleyişi sonuç vermiş gözüküyor. Nitekim Ukrayna, kritik önem taşıyan Herson kent merkezine oldukça yaklaşırken, Rusların kent merkezinden çekilmeye başladığına dair haberler geliyor. Rusya’nın, işgal ettiği Herson’daki bölgesel yönetim binasından Rusya bayrağının kaldırıldığı belirtildi. Kremlin’e yakınlığıyla tanınan savaş muhabiri Aleksandır Kots, Herson yönetim binasında Rusya bayrağı bulunmadığını doğruladı. “Moscow Times”, yönetim binasından bayrağın kaldırılmasının Rusya’nın Herson’dan çekilmeye hazırlandığının sinyali olabileceğini ifade etti. Batı kaynaklarına göreyse, Rusların bölgedeki rütbeli askerleri, çoktan kenti terk etti. Rusya’nın Herson’a atadığı yetkililerden Kirill Stremousov ise, şehri savunmak amacıyla 24 saat boyunca aralıksız sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Herson’da yaşayanların daha güvenli bölgelere tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi.
‘Bu enerji terörü!’
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın enerji altyapılarına saldırmasının ardından 4.5 milyon Ukraynalının elektriksiz kaldığını belirterek, “Rus enerji terörüne ve böyle bir zorluğa dayanmak artık milli görevimiz” dedi. Son 1 ayda Rusya’nın ülkedeki elektrik santrallerinin üçte birini imha ettiğini bildiren Zelenskiy, “Gerçek şu ki Rusya’nın enerji sektörüne saldırılarda bulunması düşmanımızın zayıflığını gösteriyor. Ukrayna’yı savaş alanında yenemeyecekleri için halkımıza bu şekilde zarar vermeye çalışıyorlar” dedi.
Benzer Haberler
Türkiye ve İran arasında 10 ortak işbirliği belgesi imzalandı
DSÖ sağlık liderleri, Kovid-19'dan 20 kat daha kötü bir salgın konusunda uyardı
Türkiye'nin İsveç'e NATO'ya onay vermesiyle ABD F-16 anlaşmasına yeşil ışık tutuldu
Kızıldeniz yakınlarında iki Maersk gemisi hedef alındı
X Hastalığı Nedir? DSÖ Yeni Pandemi 'Hastalığı X' Hakkında Uyardı?
İsrail Şam'daki bir binaya saldırı düzenledi
Çin'in Citic Securities hisse fiyatlarındaki düşüşün ardından açığa satışları sınırladı
Almanya Federal Meclis vatandaşlık kanunu reformunu onayladı