Dünyanın en kilit enerji güzergahında bir kez daha çatışmanın kıyısından dönüldü, ABD ordusuna ait insansız gemiyi ele geçiren İran ordusu durduruldu.
Ekim 2021. İran Devrim Muhafızları, Basra Körfezi'nde Vietnam bandıralı bir petrol tankerine el koydu. Tam bu sırada ABD donanması da olay yerindeydi.
İran medyası tarafından yayınlanan video kaydı, İran askerlerinin helikopterden bir tankere indiği görüntülerle açılıyordu. Kayıtta ayrıca, İran helikopterinden Basra Körfezi'ndeki ABD savaş gemisine birçok kez nişan alındığı görüldü.
CNN Internatinoal, videoyu 'İran, ABD donanmasıyla gerçekleşen 'çatışma'nın görüntülerini paylaştı' başlığıyla ekranına taşıdı.
Tahran yönetiminin açıklamasına göre, İran birlikleri kontrolü ele geçirdikleri tankerin yönünü değiştirdi ve yeniden İran sularına döndürüldü.
Basra Körfezi'ndeki yüksek gerilimden yaklaşık 10 ay sonra, taraflar bir kez daha karşı karşıya geldi. ABD ordusu, İran'ın kendilerine ait bir insansız gemiyi ele geçirmeye çalıştığını bildiriyor.
ABD ORDUSU VİDEO YAYINLADI
29 Ağustos Pazartesi günü, saat 23.00. Uluslararası sularda seyreden İran Devrim Muhafızları'na ait Shahid Baziar adlı gemi, Basra Körfezi'ndeki Saildrone Explorer adlı insansız deniz aracına yaklaştı.
ABD'liler, İran gemisinin Saildrone Explorer'ı çekip götürdüğünü gördü. Bunun üzerine Amerikan savaş gemisi USS Thunderbolt olay yerine gönderildi. Ayrıca Bahreyn'deki Amerikan üssünden bir Sikorsky MH-60S helikopteri havalandı.
Gece yarısı savaşın kıyısına kadar gelindi, İran Devrim Muhafızları'na ait gemi yaklaşık dört saat sonra Saildrone Explorer'ı bırakarak olay yerinden ayrıldı.
Amerikan ordusunun yayınladığı videoda, İran gemisinin ABD insansız deniz aracını çektiği net olarak görüldü.
YAPAY ZEKA GÖREV GÜCÜ
Yüzeyde seyreden insansız gemi Saildrone Explorer, son derece hassas kamera, radar ve sensörlere sahip.
Wall Street Journal gazetesi, ABD, Amerikan deniz drone'nunu ele geçirmeye çalışan İran'ı durdurdu' başlığıyla verdiği haberde, Saildrone Explorer'ın yapay zeka kullanan yeni bir görev gücünde yer aldığını yazdı.
Task Force 59 (Görev Gücü 59) adlı birim, ABD donanmasının gelişmiş insansız hava ve deniz araçlarındaki sensörlerle kurduğu bir ağ.
Wall Street Journal ayrıca, İranlıların ilk kez Task Force 59'daki bir insansız aracı ele geçirmeyi denediğini aktarıyor.
Washington ve Tahran'ın bir kez daha Basra Körfezi'nde birbirlerine meydan okuduğunun belirten WSJ, yeni bir çatışmanın altının çizildiğini bildiriyor.
Tahran yönetimine yakınlığıyla bilinen Nournews adlı İran yayın organı, Devrim Muhafızları'nın gemilerin nakliye rotasında güvenliği sağlamak için ABD insansız deniz aracına el koyduğunu yazdı.
İran Devrim Muhafızları, daha önce birçok kez ABD'ye ait insansız hava araçlarını düşürüp el koymaya çalıştı.
Tahran ve Washington, Ortadoğu'nun tamamında mücadele halinde. İran ve ABD donanmaları Basra Körfezi'nde oldukça sık karşı karşıya geliyor.
15 Ağustos'ta ise, Irak'taki İranlı milisler Suriye'deki bir ABD üssüne insansız hava araçlarıyla saldırdı. Pentagon'un bu saldırıya yanıtı, Irak-Suriye sınırı yakınlarındaki İran milislerine ait tesisleri savaş uçaklarıyla bombalamak oldu.
TRUMP NEREDEYSE SAVAŞA GİRİYORDU
Nükleer anlaşma, İran ile P5+1 ülkeleri arasında 2015 yılında imzalandı. ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya'nın taraf olduğu anlaşma, İran'ın uranyum zenginleştirme programını kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.
Ancak Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesiyle rüzgar tersine döndü. Orta Doğu'da koşulsuz şekilde İsrail'i destekleyen Trump, başkanlık koltuğuna oturduktan iki yıl sonra, 2018'de tarihi anlaşmadan çekildi.
Ayrıca yine aynı yılın sonlarında İran'a karşı yeni yaptırımlar açıkladı. Donald Trump, petrolün yanı sıra İran'ın en büyük ihracat gelir kaynağı olan demir-çelik, alüminyum ve bakır sektörlerini de kapsayan yeni yaptırımları ise Mayıs 2020'de devreye soktu.
Anlaşmadan kısmen çekildiğini ilan eden Tahran yönetimi ise, zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artırdı.
Tüm bunlar yaşanırken, dünyanın en önemli enerji güzergahı Basra Körfezi'nde bazı petrol tankerlerinde patlamalar oldu. ABD ve Ortadoğu'daki müttefikleri, patlamalardan İran'ı sorumlu tuttu.
İran'ın bir ABD insansız hava aracını füzeyle vurması ise, şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı. Donald Trump, İran'a saldırı emri verdiğini ve 10 dakika kala söz konusu saldırıyı iptal ettiğini söyledi.
Pentagon, uçak gemisi USS Abraham Lincoln ve diğer savaş gemilerini Mayıs 2020'de Ortadoğu'ya gönderdi. Washington ayrıca Ortadoğu'daki müttefik ülkelerine Patriot füze savunma sistemi bataryası da konuşlandırdı.
Donald Trump'ın başkanlığının son günlerinde, ABD ordusu Ortadoğu'nun en korkulan ismi, İran Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'yi bir insansız hava aracından fırlattığı füzeyle öldürdü. Irak'ın başkentindeki havalimanından ayrılmaya hazırlanan Süleymani ve yanındakiler, kendilerini izleyen bir insansız hava aracından habersizdi.
İran'ın Ortadoğu'daki tüm operasyonlarını yöneten Süleymani'nin öldürülmesi Tahran'da şok etkisi yarattı. İran ordusu, yanıt olarak Irak'taki ABD üslerine füze saldırıları düzenledi.(Milliyet)
https://www.dunyasondakika.com/
Benzer Haberler
Türkiye ve İran arasında 10 ortak işbirliği belgesi imzalandı
DSÖ sağlık liderleri, Kovid-19'dan 20 kat daha kötü bir salgın konusunda uyardı
Türkiye'nin İsveç'e NATO'ya onay vermesiyle ABD F-16 anlaşmasına yeşil ışık tutuldu
Kızıldeniz yakınlarında iki Maersk gemisi hedef alındı
X Hastalığı Nedir? DSÖ Yeni Pandemi 'Hastalığı X' Hakkında Uyardı?
İsrail Şam'daki bir binaya saldırı düzenledi
Çin'in Citic Securities hisse fiyatlarındaki düşüşün ardından açığa satışları sınırladı
Almanya Federal Meclis vatandaşlık kanunu reformunu onayladı