Türkiye ile yatıp kalkan Yunanistan, bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u ağırlıyor. Atina'ya Çarşamba akşamı inen Almanya Şansölyesi, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte bu sabah tarihi Akropolis'i gezdi.
Kathimerini gazetesi, 'Miçotakis ve Scholz Atina'daki buluşmalarında ne konuşacak?' başlıklı haberinde Almanya Başbakanı'nın göreve başlamasından bu yana ilk kez Yunanistan'ı ziyaret ettiğini hatırlatıyor. Akropolis gezisinden sonra saat 11.00'de Maximos Sarayı'na dönecek ikili, buradaki baş başa randevunun ardından basın toplantısı düzenleyecek. To Vima gazetesi, basın toplantısında Miçotakis ve Scholz'un gazetecilerin sorularını da yanıtlayacağını aktardı.
Görüşmede tansiyonu düşmeyen Türk-Yunan ilişkileri ana gündem maddesi. CNN Yunanistan, 'Menüde Türkiye ve enerji var' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.
Randevuda öne çıkan diğer başlıklar arasında enerji sorunu ve Ukrayna'daki savaş da var. Yunanistan'ın Ukrayna'ya Sovyetler Birliği üretimi tank göndermesi karşılığında Berlin yönetimi de Atina'ya 40 Alman Marder tankı veriyor. Kathimerini, benzer tank takası anlaşmasının Almanya ile Çekya ve Polonya arasında da gerçekleştiğini aktardı.
Kathimerini, 'Yunanistan'ın büyüyen diplomatik nüfuzu Türkiye'yi rahatsız ediyor' başlıklı bir diğer haberinde, Atina'nın izlediği politikaların Ankara'yı yalnızlaştırdığını savundu. Dedeağaç'taki limanın Ukrayna'ya silah göndermek için kullanılmasıyla İstanbul Boğazı'nın devre dışı kaldığını yazan gazete, Washington'daki Yunan-Amerikan lobisinin ise Türkiye'ye satılacak veya modernize edilecek F-16'ları frenlemesiyle Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki gerilimi tırmandırmakta başarısız olduğunu iddia etti. Haberde, yeni Fransız Rafale jetleri, F-16 savaş uçaklarının Viper seviyesine yükseltilmesi ve muhtemel F-35 jetlerinin satın alınmasıyla Yunanistan'ın hava üstünlüğünü elde etme hedefine yaklaştığı da vurgulandı.
Yunanistan'ın saldırıya uğraması halinde Fransa'nın devreye girmesini sağlayacak savunma anlaşmasını da hatılarlatan Kathimerini, ayrıca İsrail'le derinleşen işbirliği ve Mısır'la güçlenen bağları dile getirdi. Atina'nın Avrupa Birliği'ni sürekli denkleme soktuğunu kaydeden gazete, tüm diplomatik adımların Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki büyük ihtirasına bir engel olduğunu ileri sürdü.
Ta Nea gazetesinin bugünkü manşeti, 'Erdoğan'ın rolü-Türkiye bir müttefik mi veya bir düşman mı?' oldu. Türk lideri 'önceden tahmin edilemez' olarak tanımlayan Ta Nea, 'güçlü adam' Erdoğan'ın Doğu ve Batı arasında, yanı sıra Putin ve Biden arasında 'tehlikeli bir denge' kurduğu yorumunu yaptı.
Iraklis Millas imzalı analizde, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya uygulanan yaptırımlara Türkiye'nin katılmadığı, Avrupa ve Moskova arasındaki 'boyun eğme' savaşında Ankara'nın verdiği kararın belirleyici olabileceği vurgulandı. 'Erdoğan'ın rolü kazananı gösterebilir' diyen Ta Nea, 'bekle ve gör' politikasının halihazırda hiçbir anlam ifade etmediğini yazdı.
Kathimerini'de 'Dünya yalnızca Türkiye değil' başlığıyla yayımlanan bir başka haberde ise, yaklaşan seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'ı tehdit etmesi ve ABD'yi yerden yere vurmasının sonucunu verdiğini yazdı. Erdoğan'ın halihazırda önemli bir uluslararası oyuncu rolü oynadığını kaydeden Kathimerini, 'Atina bir başka Erdoğan dönemine hazır mı?' sorusunu yöneltti.
Ethnos gazetesi ise, Türkiye F-16'ların dondurulmasının sonra alternatiflere bakıyor-Eurofighter için İngiltere' başlıklı haberinde, Ankara ve Londra arasındaki görüşmelerde konunun gündeme geldiğini kaydetti.
Ta Nea gazetesi, 'İki Rafale daha hızlı teslimat' başlıklı haberinde, Fransa'nın Yunanistan'ın belirlenen tarihten önce istediği jetler için talebi kabul ettiğini yazdı. Atina'nın fırkateynler için de baskı yaptığını dile getiren gazete, Rafale savaş uçaklarının Tanagra üssüne ineceğini belirtiyor.
New Post yayın organı ise, ABD'nin Yunanistan'dan gelen resmi F-35 teklifini kabul etmesi için geri sayımın sürdüğünü aktardı. New Post'a göre, ABD'li bir heyet geçen hafta Yunanistan'daydı ve F-35 jetlerinin konuşlandırılacağı muhtemel hava üslerini gezdi.
İnternet sitesi, 'Andravida, Araxos veya Souda'nın en geç 2022'nin sonuna kadar Yunan hava kuvvetlerinin en güçlü silah sistemlerine ev sahipliği yapmasına karar verileceğini vurguladı.
Eleftheros Typos gazetesinde dikkat çeken haberlerden biri, Türkiye-İsrail ilişkilerine dair. Ankara ve Tel Aviv arasında başlayan yeni döneme vurgu yapan gazete, İsrail'den yapılan açıklamayı başlığına taşıdı: 'Yunanistan'la ilişkiler stratejik önemde.'
(Milliyet)
https://www.dunyasondakika.com/
Benzer Haberler
Türkiye ve İran arasında 10 ortak işbirliği belgesi imzalandı
DSÖ sağlık liderleri, Kovid-19'dan 20 kat daha kötü bir salgın konusunda uyardı
Türkiye'nin İsveç'e NATO'ya onay vermesiyle ABD F-16 anlaşmasına yeşil ışık tutuldu
Kızıldeniz yakınlarında iki Maersk gemisi hedef alındı
X Hastalığı Nedir? DSÖ Yeni Pandemi 'Hastalığı X' Hakkında Uyardı?
İsrail Şam'daki bir binaya saldırı düzenledi
Çin'in Citic Securities hisse fiyatlarındaki düşüşün ardından açığa satışları sınırladı
Almanya Federal Meclis vatandaşlık kanunu reformunu onayladı